GÖZLERİMİZ KAPALIYKEN NEDEN DÜZ YÜRÜYEMEYİZ?
Günümüzde en çok yaptığımız işlerden biride yürümektir. Çünkü ayaklarımız olmadan bir yere gidemeyiz. Arabaya bile binmek için ona doğru yürememiz lazım.
Küçükken hiç arkadaşınızın gözünü kapatıp yürüttünüz mü? Ya da siz hiç denediniz mi gözünüz kapalı yürümeyi?
Sakın yanınızda biri olmadan gözü kapalı yürümeyi denemeyin.
Gözümüz kapalı iken yürüyememizin nedenini bilim insanları araştırdı.
Araştırmalara göre gözleri kapalı haldeyken düz yürüdüğünü zannedenlerin aslında daireler çizerek ilerlediği görülmüş.
Bazı araştırmacıların tahminine göre bunun nedeni yürüdükçe her bir adımda “düz” tanımımıza dair bilişsel algımızda bir sapma olması ve ilerledikçe bu sapmaların birbiri üstüne eklenerek ilerlediğimiz hattın giderek kıvrılmasına yol açması demişlerdi.
Vücudumuzda tam olarak nasıl bir mekanizmanın bu sapmaya sebep olduğu bilinmiyor, uzmanların tahminine göre mekânsal algı ve denge becerilerimizi yöneten vestibüler sistem ile vücudumuzun ve vücudumuzu oluşturan yerler (kollar, bacaklar, baş gibi) hangi pozisyonda olduğunu anlamamıza yarayan proprioseptif sistem birlikte çalışarak konumumuzu anlamamızı ve düzenli olarak güncellememizi sağlıyor. Görsel ipuçları olmadığında ise iç kulaktaki vestibüler sistemin hata verdiği, bunun da konumumuzla ilgili bizi yanılttığı düşünülüyor.
YAPILAN BİR TEST
Gönüllü olan birinin gözlerini kapatıp 1 saat düz yürüdü ve bu deney sahra çölünde yaptılar. O düz çizgiyi gözü kapalı gidemedi ve durmadan halkalar çizerek ilerledi.